Inicijativa za osnivanje Savjeta za ekologiju i energetiku

Zalaganjem kroz rad u Skupštini Istarske županije, kao klub Hrvatskih laburista-Stranke rada, osim za radnička prava, razvoj gospodarstva i ekologije, potaknuti situacijom u RH, tako i našoj županiji, predložili smo ovu inicijativu o osnivanju savjeta za ekologiju i energetiku Istarskom županu.

Zbog prisutnosti potencijalnih zagađivača, dok statistički pokazatelji upućuju o sve većem broju malignih oboljenja u našoj županiji.

 

U drugoj polovici ove godine pušta se u rad ŽCGO Kaštiun, samim tim mogućnosti da sortirani otpad SRF završi kao energent u postrojenjima jednog od navedenih potencijalnih zagađivača, gdje bi prilikom sagorijevanja dodatno zagadio prostor i ugrozio zdravlje građana.

Svjedoci smo ovih dana nekih zbivanja na Hrvatskoj sceni, kada se suprotno volji građana i legitimnih tijela donose odluke,uz argumente da su od ''strateškog'' značaja za RH.

Mislimo naravno u ovom slučaju o natječaju za gradnji termoelektrane na ugljen u Plominu, iako suprotno prostornoj dokumentaciji koja je na snazi u našoj županiji.

Nažalost postoje realni izgledi da nam se slične situacije ponove i u drugim slučajevima, kada država utvrdi da se radi o 'strateškom' interesu, i kada je moguće da se pod izgovorom o skraćenju i pojednostavljenju postupka, dese ulaganja koja su jedinicama lokalne i područne samouprave nepoželjna, a ponekad i neprihvatljiva.

Ovakvim se pristupom zapravo provodi dodatna centralizacija odlučivanja, jer je letvica za status ''strateškog'' značaja spuštena suviše nisko, na svega 20 milijuna eura.

Stoga, potaknuti ovakvim zbivanjima, predložili smo županu Istarske županije da sa ciljem prevencije i što bolje pripreme za ovakve i slične situacije osnuje savjetodavno tijelo, koje bi mu pomagalo u pitanjima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, ali i zbog velikih sredstava koja se kroz europske fondove i nacionalni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, godišnje osigurava i nudi, zasigurno će u takvom, kvalitetno strukturiranom tijelu Župan  imati dodatnu pomoć i podršku kod važnih pitanja za našu županiju.

Na istoj skupštini Istarski župan,pozdravio je i prihvatio našu inicijativu o osnivanju Savjeta za ekologiju i energetiku, te mu se ovo prilikom u ime Hrvatskih laburista, i svih građana naše županije, zahvaljujemo, naročito, što je to danas presedan na Hrvatskoj sceni, da vladajući podržavaju i prihvaćaju prijedlog oporbe, makar i za život ovako značajnih odluka.